Varför äta Veganskt?

Jag kan nästan garantera att så fort du hör ordet vegan (om du inte själv är vegan) så börjar du tänka på en smal hippie som kramar träd och gråter till hemska videos som visar hur djuren blir behandlade. Jag skulle vilja börja med att be dig sudda ut den bilden och faktiskt läsa detta blogg inlägg med en neutral inställning och kanske även lära dig nåt nytt.

Jag har under en tid varit halft vegetarian och även testat att äta vegansk periodvis, i början var det mest för hälsoskäl då jag har något som kallas IBS (du kan läsa mer om vad det är här: http://alltomibs.se/ ) Men efter mycket ”forskande” och lektioner i skolan om klimat förändringar och etik har jag tagit beslutet om att bli vegan på heltid. Jag säger inte att om jag blir bjuden hem till dig på middag så kommer jag inte äta maten som blir serverad, och går vi till en resturang där det inte finns något vegansk allternativ så kommer jag vara den jobbiga personen som vägrar äta där utan det kan jag leva med. Men när det kommer till min egen matlagning och vad jag konsumerar så kommer jag försöka äta så veganskt jag kan för att minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter. Detta för att jag känner ett ansvar att agera när jag har fått en större förståelse i hur vår mat konsumtion påverkar inte bara vår jord utan även vår kropp. Som kristna tror vi på att vi kommer en dag stå framför vår skapare och stå tillsvars för vårt agerande och hur vi tog hand om hans skapelse som han gav till oss att ta hand om. Så om ja kan vara mer lik kristus i mitt agerande mot vår planet så kan jag offra mitt kött och mjölk ätande. Jag kan förstå att vissa kan tyckte att bli vegan låter extremt och att många tycker ”det är inget för mig, jag älskar min hamburgare, jag behöver mitt kött” men jag ska försöka förklara varför jag tog detta beslutet.

‘Att säga att du bryr dig om miljön och din hälsa men att fortsätta äta mjölkprodukter,fisk och kött är lika med att ge ett glas vatten till någon som håller på att drunkna.’ Med andra ord du säger emot dig själv.

Djurindustrin står enligt FN:s jordbruksorgan FAO för arton procent av utsläppen av växthusgaser i världen; mer än världens samlade transporter. Djur jordbruk är det största orsaken till vår växthuseffekt, det är den ledande orsaken till förorenade gaser och även den ledande orsaken till varför vi hugger ner våra regnskogar. Vi äter lyxigare och lyxigare och vi påverkar resten av världen till att göra detsamma. Efterfrågan av mjölprodukter och kött blir bara större och större och det finns inte tillräckligt med land på vår jord att tillfredsställa framtidens behov, eftersom vår befolkning ökar varje år. För att kunna föda upp de mängder av djur så dödar vi varje dag mängder av regnskog för att odla djurfoder. Två tredjedelar av all odlingsmark i Sverige – liksom i övriga västvärlden – går åt att producera foder åt boskapsdjur. Dessutom importerar svenska djuruppfödare årligen 330 000 ton soja från Brasilien, ofta odlad på före detta regnskogsmark. Den mängden djurfoder som vi idag odlar skulle kunna ge mat åt alla som i världen lider av svält. Det krävs hela 6 kg spannmål för att kunna producera endast ett half kilo kött. Enligt mig så finns det inte några vettiga anledningar till varför jag skulle fortsätta äta kött. Vi bidrar till en negativ klimatförändring samtidigt som klyftorna mellan folk som kan äta sig mätta och de som svälter bara blir större och större. Enda anledningen skulle va för att det är gott och smidigt, med andra ord för att vi vill bli tillfredsställda och vi är lata.

Men Protein då?

‘Kött är i och för sig en av våra viktigaste järnkällor och en bra källa till protein, men ur hälsosynpunkt finns det inga skäl att äta så mycket kött som vi gör idag. Tvärtom är det bra att dra ner på kött och charkprodukter, eftersom det kan minska risken för tjock- och ändtarmscancer.’

Vi har länge blivit matade genom media att vi behöver äta kött, ägg och mjölk för att få i oss tillräckligt med protein men sanningen är att det finns tillräckligt med protein i växtriket bara du orkar ta reda på hur du kan äta en hälsosam vegansk kost.

”Mjölk gör oss starka”

Länge at vi sagt att ett glas mjölk om dagen behövs för att bygga ett starkt skelett medan forskning idag visar att konsumtionen av mjölkprodukter och benskörhet har ett stark samband. Vi i Sverige ligger i topp av de länder som har mest benskörhet och vi är nog ett av de länder som också dricker mest mjölk i världen (hur kan det gå ihop?). Istället om vi skulle äta en varierad vegansk kost så får vi i oss tillräckligt med kalcium.

För mig som kristen handlar det inte bara om att vara en  hälsosam och miljö medveten människa, det handlar om att Gud har gett mig ett ansvar om att ta hand om hans skapelse och jag ställer mig då frågan; hur vill jag överlämna jorden till honom när han kommer tillbaka? Kommer jag kunna stå för mina val och huruvida jag investerade i och tog hand om hans skapelse? Men många kristna ställer då frågan tillbaka; handlar inte kristendomen om människor? Jo absolut vår största fokus är att älska människor men betyder det att Gud inte bryr sig om resten av hans skapelse? Betyder det att han exkluderar naturen och alla djur? Vad jag kan se så finns det inget som tyder på det, utan det är handlar inte om det ena eller det andra utan både ock.

Varför vill vi inte göra något? Helt enkelt för att det är obekvämt! Vi gillar inte obekvämt, vi älskar att vara bekväma. Vi vill inte ändra vår livstil, vi vill kunna äta vad vi vill och när vi vill. För det är osocialt, då nästan alla sociala sammanhang inte har några vegansk alternativ förutom salladen som är tillbehör till köttet. För det krävs planerande och tid för att veta vad man kan äta eller ej. För man måste ändra på sätten man alltid har lagat mat och sett på mat.

Jag säger inte att det är lätt men jag säger att det är värt det, precis som det inte alltid är lätt att älska, att ge upp saker för andra, att tjäna i kyrkan eller att offra sin tid och energi för ett högre syfte.

co2savings-compcowspiracy3cowspiracywaterburgerwater-use-hamburger-water-shower

Tack för att du tog dig tiden att läsa detta,

Amanda

Källor:

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s